Pārbaudes veiktas, lai izvērtētu, vai ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs savā darbībā ievēro higiēnas normas un citas prasības, kuru mērķis ir nekaitīga un droša pārtika pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem.
Pārbaudes notikušas: PII “Cīrulītis” (Brīvības ielā) - 18.09.2019, PII “Cīrulītis” (Meža pr.) - 17.09.2019., PII “Saulīte” - 19.09.2019., PII “Dzīpariņš” - 17.09.2019., PII “Zelta sietiņš” - 17.09.2019., PII “Riekstiņš” - 16.09. un 17.09.2019., PII “Strautiņš” - 17.09. un 20.09.2019. Pārējās pirmsskolas izglītības iestādes tiek uzraudzītas inspekciju plāna ietvaros.
“Nomazgājumos un pārtikas produktu paraugos, kas tika ņemti Ogres pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdināšanas pakalpojumus sniedz SIA “Baltic Restaurants Latvia”, verotoksigēnā E.Coli baktērija nav konstatēta. PII “Cīrulītis” (Brīvības ielā) turpinās papildus laboratorisko izmeklējumu veikšana vienam nomazgājumam,” informē L.Eiduka. “Lai gan patogēnā baktērija laboratoriskajos izmeklējumos nav konstatēta, jāatceras, ka šie izmeklējumi atspoguļo situāciju uz konkrēto brīdi, taču pārtikas apritē iesaistītajam uzņēmumam, kurš ir atbildīgs par pārtikas drošumu, higiēnas prasības un citas normatīvajos aktos noteiktās prasības ir jāievēro katru dienu un nepārtraukti.”
L.Eiduka skaidro, kauzņēmumi, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojumus izglītības iestādēm, ir augsta riska objekti, kurus PVD pārbauda vismaz trīs reizes gadā, bet uzņēmumus, par kuriem saņemtas sūdzības – vēl biežāk. Tas nozīmē, ka izglītības iestādēs visā Latvijā tiek nodrošināta sistemātiska plānveida uzraudzība. Arī uzņēmumi, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojumu citās izglītības iestādēs, ir augsta riska objekti, kurus PVD pārbauda vismaz trīs reizes gadā, tāpēc nav šaubu, ka šajā gadā tiks pārbaudītas arī skolas.
L.Eiduka atgādina - lai izvairītos no pārtikas izraisītām saslimšanām:
- jāievēro personīgā higiēna – jāmazgā rokas pirms ēdiena gatavošanas un pirms ēšanas, protams, - pēc tualetes apmeklējuma un kontakta ar mājdzīvniekiem;
- gatavojot ēdienu, jēlproduktu un gatavo produktu apstrādei, jāizmanto atsevišķs virtuves aprīkojums – dēlīši, naži, trauki;
- arī uzglabājot pārtikas produktus ledusskapī, jēlprodukti jānošķir no gatavajiem produktiem, kas netiks termiski apstrādāti;
- dzīvnieku izcelsmes jēlprodukti (gaļa, zivis, olas) ir pietiekami termiski jāapstrādā;
- svaigi augļi, ogas un dārzeņi, pirms lietošanas uzturā, rūpīgi jānomazgā.
SIA "Baltic Restaurants Latvia" valdes priekšsēdētājs Aigars Kaugars: “Šobrīd pats galvenais ir, lai bērni, kuri saslima Siguldā, atlabst un nav jaunu saslimšanu, tāpēc kopā ar nozares profesionāļiem esam izveidojuši izmeklēšanas darba grupu. Līdz šim mūsu virtuvēs, produktos un darbiniekiem HUS izraisošā baktērija E. coli un salmonella nav atrasti. Kopš 13. septembra PVD atzīst, ka tiek vai jau ir novērstas visas nepilnības un uzņēmums drīkst strādāt normālā režīmā. Neskaidrās situācijas dēļ esam vienojušies par sadarbības pārtraukšanu bērnudārzu ēdināšanā Siguldā, un paši ierosinājām arī sadarbības pārtraukšanu Siguldas skolās.”